Henk van Velzenprijs 2009 uitgereikt aan de familie Franken

De Heer Franken

Op 30 september 2009 is de Henk van Velzenprijs uitgereikt aan de familie Franken te Rucphen. Op de avond dat de familie Fanken het 45-jarig huwelijk van de ouders gezellig aan het vieren waren, "overvielen" maar liefst 5 personen van de vereniging de familie met een toespraak van Fer van Bergen en een officiĆ«le uitreiking van de Henk van Velzen prijs door oud-leerling op de Heimolen Niek van Eekelen.

Terwijl buiten in het donker de molen rustig zijn herstelwerkzaamheden afwacht, werden in Huize Franken de feestelijkheden gevierd. Voor de zichtbaar positief verraste familie Franken was het een eer om de prijs in ontvangst te mogen nemen.

De Heimolen bij nachtNiek van Eekelen reikt de prijs uit

In huize Franken was het een gezellige boel. Behalve typische molenschilderijen pronkte de kamerwand ook met enkele prijzen uit de duivensport, waar de heer Franken ook liefhebber van is. Die avond ging het echter uitsluitend over molens en hoe het er vroeger allemaal aan toe ging.

De molen is inmiddels in eigendom van de gemeente gekomen. Hij zal gerestaureerd worden. Op dit ogenblik is men bezig met het verkrijgen van de nodige subsidiegelden en met de vraag op welke manier de molen gerestaureerd zal gaan worden.

De Henk van Velzenprijs, die is geschonken door de kinderen van Henk (Ruud, Tom en Astrid), is bestemd voor die mensen, die op hun eigen persoon, het gedachtegoed van Henk uitstralen. Door middel van deze prijs, kan gestimuleerd worden dat mensen zich blijvend voor het behoud van molens in West-Brabant inzetten.

De familie Franken voldoet aan deze eigenschappen: zoals de oorkonde zegt: "zonder de familie Franken zou er geen Heimolen meer zijn geweest!"