Henk van Velzenprijs 2011 uitgereikt aan Antoon en Mirjam Koenraadt

Op donderdag 26 mei j.l. is tijdens de Algemene Ledenvergadering van de Vereniging "De Westbrabantse Molens" de Henk van Velzen-prijs 2011 uitgereikt aan Antoon en Mirjam Koenraadt-Claassen te Standdaarbuiten.

Sinds mensenheugenis staat in Standdaarbuiten het restant van de plaatselijke windkorenmolen met de mooie naam Persephone. Slechts weinigen zullen deze molen nog met kap en wieken gezien hebben, want al in 1921 werd de molen onttakeld. Na de Tweede Wereldoorlog verdween als gevolg van oorlogshandelingen een deel van de romp. Nadien werd de molen nog wel gebruikt als maalwerktuig, doch na de aankoop van de molen door akkerbouwer Gerard Koenraadt verviel die functie in 1952.

Voorzitter Ton Meesters en bestuurslid Peet Quintes reiken de Henk van Velzenprijs uitIn 1990 kwam de steeds meer in verval geraakte molen in handen van Antoon en Mirjam Koenraadt-Claassen. Zij stonden uiteindelijk voor de keuze om of de molen te herstellen – weliswaar niet in oude toestand – of af te breken. Zij kozen voor de eerste optie. De molen werd voor het beheer ondergebracht in een stichting en met zeer veel gemeenschapszin vond herstel in een “mum van tijd” plaats. Dit herstel en de wijze waarop, dwingt zonder overdrijving veel respect af.

De molen is nu, zowel binnen als buiten, in goede staat en kan weer vele jaren mee. Tevens heeft de molen naast de educatieve functie, nog een andere functie gekregen, namelijk de behuizing van gierzwaluwen. De bezoeker krijgt door middel van films en informatiepanelen nadere informatie over deze vogel.

De vereniging reikt de Henk van Velzen-prijs 2011 uit aan Antoon en Mirjam Koenraadt-Claassen voor hun daadkracht maar vooral ook voor hun visie voor het herstel van het molenrestant van Standdaarbuiten. De molen staat door de educatieve functie weer centraal in de gemeenschap van Standdaarbuiten, waarbij het dorp heeft meegewerkt aan het herstel van de molen. Voor deze gemeenschapszin is juist de Henk van Velzen-prijs bedoeld.