Henk van Velzenprijs 2010 uitgereikt aan Kees Fitters:

Op zaterdag 30 oktober 2010 is molen Hoop Doet Leven in Made overvallen door bestuursleden van De Westbrabantse molens. De bestuursleden kwamen naar molenaar Kees Fitters met het voorwendsel dat het wellicht de moeite waard zou kunnen zijn om mogelijk herkenningen aan de molen te ontdekken die het verlagen van de molen van stellingmolen naar bergmolen zouden kunnen verraden.

Misschien zijn die ook wel ontdekt, maar de werkelijke reden van het bezoek was dat aan Kees Fitters de Henk van Velzenprijs 2010 is uitgereikt. De details (tekst:  Piet Kruisenga):

HENK VAN VELZEN-PRIJS 2010
UITGEREIKT AAN KEES FITTERS

Kees FittersTon Meesters tijdens de uitreiking van de Henk van Velzenprijs 2010 aan Kees FittersOp zaterdagmiddag 30 oktober jl. werd door een afvaardiging van het bestuur een bezoek gebracht aan molen Hoop Doet Leven in Made. Ver van tevoren was een afspraak gemaakt met de vrijwillige molenaar, Kees Fitters, om eens goed te gaan bekijken hoe de molen in het verleden nou was veranderd van een stellingmolen naar een beltmolen, want “de vereniging had nog enkele vragen, omdat het een en ander nog niet duidelijk was”. Dat dit een smoes was, bleek na een gezellige babbel met Kees onder het genot van een heerlijke kop koffie, toen de voorzitter van de vereniging, Ton Meesters, het woord tot Kees richtte en hem vertelde dat de Henk van Velzen-prijs 2010 dit jaar unaniem door de vereniging was toegekend aan hem.

Een zeer verraste Kees wist eerst geen woord uit te brengen van verbazing, maar toen het eenmaal tot hem was doorgedrongen, was hij met met de toekenning van deze prijs zeer vereerd.

De motivatie voor deze toekenning aan Kees Fitters was voor:
Een beduusde Kees Fitters na de uitreiking van de Henk van Velzenprijs* het stimuleren van het in bedrijf houden van de windmolen in West-Brabant. Kees is vanaf het eind van de jaren zeventig actief als vrijwillige molenaar, o.a. in Nieuwkuijk, Terheijden en vanaf het midden van de jarig tachtig van de 20e eeuw in Made. 
* de inzet van Kees om de molen in Made in prima staat te houden. Hij weet zijn omgeving te stimuleren dat de molen behouden blijft. 
Ook is er een prima relatie tussen Kees en de eigenaar van de molen, de firma Hermus Mengvoeders B.V. 
* de inzet voor het malen met de molen heeft er toe geleid dat Kees een goede reputatie heeft op het gebied van het scherpen van molenstenen. Hij wordt tot één van de beste molenscherpers in Nederland gerekend. Zo onderhoudt hij ook de molenstenen van de maalderij van Hermus. Hij heeft in Louis Rommens een uitstekende leermeester gehad. 
* daarnaast heeft Kees een uitstekende kennis over de geschiedenis van de molens in zijn omgeving. Hij deelt deze kennis graag met anderen, is bijzonder hulpzaam voor collega-molenaars, altijd bescheiden en wil altijd liever op de achtergrond blijven. Kortom een zeer aimabel persoon.

Kees, nogmaals van harte gefeliciteerd met deze prijs !

Mogelijk denkt u aan iemand die in aanmerking komt voor de Henk van Velzenprijs van volgend jaar. De vereniging houdt zich aanbevolen voor uw suggestie.